X-Yachts

X-Yachts och YANMAR håller den danska båtbyggartraditionen vid liv

Historiskt sett är det danska folket välkänt för sitt seglingskunnande och sin båtbyggartalang. I staden Haderslev på södra Jylland håller X-Yachts och Yanmar denna tradition väldigt levande.

”Vi är omgivna av så mycket vatten och har därför en stark seglingshistoria”, säger Kræn Brinck Nielsen, vd för X-Yachts. Kræn växte upp med segeljollar och utmärkt sig tillräckligt för att få representera sitt land. Senare erbjöds han sitt drömjobb vid rodret på det här lokala varvet som har byggt upp sitt rykte som det bästa inom design och konstruktion av högpresterande segelbåtar.

”Det var ett enkelt val – jag har känt detta företag sedan jag var åtta år och har seglat X-Yachts under hela min karriär”, tillägger han. ”att ha något du brinner för på din bakgård var nästan för bra för att vara sant.”

Företagsprofil

Med nästan 40 års erfarenhet finns det en anledning till att X-Yachts har etablerat en avundsvärd kundlojalitet, det kan sägas med ett ord – kvalitet.

Från det långa arvet av designers och båtbyggare som verkligen förstår hur en riktig segelbåt ska vara, med ett fanatisk fokus på detaljer och en ständig drivkraft för innovation och en oöverträffad byggkvalitet.

Skillnaden mellan X-Yachts och andra båtbyggare kommer från hur segelbåtarna designas, byggs och specificeras tekniskt. Produktionskostnaderna är inte huvudprioriteten på X-Yachts, utan funktioner och utrustning väljs ut, oavsett dess kostnad, för att säkerställa att alla modeller utmärker sig inom viktiga områden.

Resultatet, vackert designade och byggda båtar som ger överlägsen seglingsglädje till den kunniga ägaren som förstår skillnaden.

Skäl att fira

2019 är ett speciellt jubileumsår för X-Yachts, eftersom företaget firar 40 år i branschen. Kræn ser flera faktorer bakom X-Yachts långa liv, inte minst tack vare personalens engagemang.

”Vi har långvariga personalrelationer för de anställda eftersom de brinner för vad de gör. Vi har haft samma designer ända sedan början. Den första segelbåten någonsin som tillverkades av X-Yachts 1979 är också tillbaka på varvet och genomgår en total omvandling i tid för våra 40-årsjubileum.”

Intressant är att medgrundaren Birger Hansen också fortfarande är anställd i företaget och inte visar några tecken på att sakta ner – inte ens vid 70 års ålder. Han återställer det tidigare nämnda ursprungliga och första X79-skrovet. Detta historiska fartyg kommer att ställas ut på ”Gold Cup”, där Haderslevs hamn kommer att vara full av X-Yachts som spänner över de senaste fyra decennierna, med ägare och entusiaster som avnjuter denna festliga regatta.

Gemenskapsanda

Sedan den ursprungliga X79-modellen har företaget levererat cirka 6 000 segelbåtar över hela världen. De 250 anställda överlämnar för närvarande runt 75 båtar per år till kunderna. Många av dem kommer till varvet för att se platsen där deras drömmar bokstavligen tar form i händerna på de skickliga arbetarna.

”Några av berättelserna är fantastiska, särskilt eftersom det här är drömmar som människor har haft i många år”, säger Kræn entusiastiskt. “Vi har nyligen försett en dansk kund med en X4³. Han sålde sitt företag, hans fru lämnade sitt jobb och de tog sina barn ur skolan. Och nu följer vi dem i Karibien medan de lever ut sina drömmar till sjöss.

”Sedan är det de tre maltesiska killarna – 69, 71 och 73 år gamla – som funderade under sju år på att köpa en XC45. De gick ombord och nästa stopp var Valetta, 3 000 sjömil bort.

”En annan favorit är amerikanerna som planerade att skaffa en båt när de gick i pension men istället bestämde de sig för att skaffa båten nu i 50-årsåldern, bo på den och att fortsätta arbeta. De köpte båten fem år tidigare än planerat – helt enkelt genom att ändra tankesätt.

”Vi följer deras upplevelser på nätet och det är ett bra sätt att hålla kontakten med våra kunder. Vår community och våra ambassadörer runt om i världen är viktiga drivkrafter för fortsatta framgångar.”

Positiva kundvittnesmål är lika viktiga som den överlägsna seglingsglädje som detta världsberömda varumärke är känt för. Varje båt är unik men en förenande faktor är att båtarnas hjärtan drivs av en av Yanmars marina common rail-dieselmotorer.

Partners i prestanda

”Vi vill att våra båtar ska vara ett säkert val och vid de tillfällen när man behöver motorn, vill man att den ska vara pålitlig, som att komma in i en hamn från grov sjö”, förklarar Kraen. ”Det är viktigt att din båt kan servas runt om i världen. Om min kund hämtar en båt i Danmark och hamnar i Karibien, förväntar han sig samma servicenivå.”

”Våra kunder seglar vanligtvis sina båtar med liten bemanning, så användarvänligheten är ytterst viktig. Detta gäller särskilt när det gäller enkel segelhantering, manövrering av elektriska vinschar, bog- och akterpropellrar, och så vidare. Vi måste erbjuda dem en pålitlig produkt när det gäller användning och support – våra kunder förväntar sig det.

Yanmars berömda tillförlitlighet sträcker sig även utanför vattnet, i sin roll som en pålitlig och uppskattad leverantör till båtbyggare, såsom X-Yachts.

”Vi skapar formarna, bygger ett skrov och behöver leverans av motorerna på exakt rätt datum för att passa våra produktionsscheman”, tillägger Kraen. ”Att ha en leverantör som du kan lita på för att underlätta den processen är ett måste för att lyckas i den här branschen.”

Att döma av den fyllda orderboken och den enorma utbyggnaden som nu görs på Haderslev-varvet kommer de anställda utan tvekan snart att börja tänka på planerna inför 50-årsjubileet, som kommer att äga rum 2029.

“We are surrounded by so much water and therefore have a strong history of sailing,”

Föregående bild
Nästa bild

Nyhetsbrev

Anmäl dig för att få den senaste informationen om nya produkter, tjänster och allmänna uppdateringar.

Återförsäljare

YANMARs omfattande globala service- och reservdelsnätverk finns i över 130 länder på över 2 100 platser.

Kontakta oss

Vi är här för att hjälpa dig och vill gärna höra din åsikt. Kontakta oss med förfrågningar, kommentarer och feedback.

Skip to content