Home Motorbyte

Motorbyte

REPOWER MED

Stöd
Expertis
Kvalitet
Prestanda
Förtroende

Fördelar med motorbyte

Genom att installera en ny, tekniskt avancerad YANMAR-motor får din båt genast nytt liv.

Med rätt system kan du dra nytta av följande:

 • Förbättrad acceleration, kraft och respons
 • Lägre driftskostnader och ökad drifttid
 • Förbättrad bränsleeffektivitet och lägre miljöpåverkan
 • Uppgradera till den senaste elektroniken, reglage och diagnostik genom integration med moderna multifunktionsdisplayer
 • En övergripande smidigare, tystare och mer behaglig båtupplevelse

När ska du överväga att byta motor?

YANMARs marinmotorer är kända för sin hållbarhet och långa livslängd. När din båt behöver ny motor bestämms inte enbart på grundval av antalet drifttimmar. En motors livslängd beror även på hur regelbundet och ofta du använder din båt.

Du bör överväga motorbyte om:

 • Din befintliga motor blir alltmer opålitlig
 • Du förlorar hästkrafter
 • Motorn förbrukar för mycket bränsle
 • Underhållskostnaderna och stilleståndstiden ökar

Planering

Beroende på motorrummets utseende och installationens komplexitet kan det ta mellan en och fyra veckor att byta ut en inombordsmotor när den anländer till varvet. Ju mer tid och omsorg som läggs ner på att planera motorbytet i förväg, desto mer effektivt blir installationsjobbet.

Detta inkluderar:

 • Välja ditt servicevarv
 • Välja din nya motor
 • Välja nya tillbehör/teknologi som du vill inkludera
 • Ta i beaktning leveranstiden för allt material som behövs
 • Identifiera eventuellt ytterligare arbete som kan krävas

Ladda ner vår
Guide för komplett motorbyte

Vilken motor behöver jag?

När du bestämmer vilken motor som är bäst lämpad för dina behov finns det ett antal saker att ta hänsyn till, som innefattar vilken typ av båt du äger, vad du vill uppnå för prestanda, vilket utrymme du har i maskinrummet och vilken befintlig motor du har i din båt.

Båtar med deplacerande skrov kräver normalt en likvärdig effekt, medan båtar med planande skrov, som är mer viktkänsliga, kan dra nytta av det förbättrade förhållandet mellan effekt och vikt som moderna dieselmotorer erbjuder.

Tack vare de framsteg inom teknik och material som används i YANMARs moderna motorer är det ofta möjligt att uppnå samma eller högre prestanda med en mindre och lättare motor, vilket ökar både acceleration och toppfart. Tänk dock på att en kraftfullare motor kan medföra att man behöver ha, starkare motorbädd, större propelleraxel, annan propeller, mer bränslekapacitet i bränsletanken och modifiering av det befintliga luftintags- och avgassystemet.

Det är bäst att rådgöra med en auktoriserad YANMAR-återförsäljare för att identifiera rätt drivlina för dina behov.

Att välja rätt installatör

Ett lyckat motorbyte bygger på två viktiga aspekter: att välja rätt motor för din båt och att anlita en kvalificerad YANMAR-installatör.

Att hitta en tekniker med rätt expertis och skicklighet bidrar till ett bra resultat. Följande tips är en guide till hur du kan göra urvalsprocessen så smidig som möjligt.

 • Ge endast uppdrag till en installatör som har besökt och inspekterat din båt.
 • En kompetent installatör bör ställa relevanta frågor om din båt och hur du använder den.
 • Sök efter en installatör som har byggt om båtar och/eller genomfört liknande jobb tidigare.
 • Be om referenser som du kan besöka eller prata med, och undersök varvets allmänna rykte.
 • Se till att installatörens arbete överensstämmer med relevanta bestämmelser och lagar.
 • Se till att du får en detaljerad offert och en fullständig uppdelning av de tekniska kostnaderna. Ibland kan det vara svårt att fastställa vissa kostnader i förväg, t.ex. att konvertera en bensintank till diesel. Dessa bör dock diskuteras i detalj innan arbetet inleds.

Överhalning vs. motorbyte

Att överhala en befintlig motor är ett alternativ till motorbyte. Detta alternativ uppfattas allmänt som ett enklare och mindre kostsamt val. Detta är dock inte alltid fallet, och om så är fallet kan det vara kortsiktiga fördelar.

Många befintliga delar byts ofta inte ut vid en överhalning. Dessa delar kan omfatta, men är inte begränsade till, generatorn, startmotorn och vattenpumpen. Dessa delars återstående livslängd kan inte förutsägas och kan kräva ytterligare underhåll, stillestånd och kostnader. Att överhala en motor kan också ta längre tid och kan medföra ytterligare oväntade kostnader.

När du däremot installerar en ny YANMAR-motor garanterar du att alla komponenter är nya och att systemet omfattas av vår omfattande tillverkargaranti. Den kommer troligen också att innehålla den senaste tekniken, vilket kommer att ge både ekonomisk och prestandamässig fördelar.

I slutändan beror beslutet mellan de två alternativen på individuella omständigheter och krav. Tänk på följande: Om en överhalning kommer att kosta ungefär 40 % eller mer än vad det kostar att installera en ny motor, kan det vara en sundare investering att göra ett motorbyte.

Kostnad kontra värde

Du kan ge din båt en ny motor eftersom du planerar att behålla den och själv skörda frukterna av den nya motorn. Båtens värde kommer säkert att öka med en ny motor, men sällan tillräckligt mycket för att du ska få tillbaka kostnaderna omedelbart om du bara gör motorbyte med avsikt att sälja båten direkt. Samma sak gäller i allmänhet om du konverterar från bensin till diesel. Båtens värde kommer att öka, men sannolikt inte tillräckligt för att täcka kostnaden för konverteringen fullt ut.

Motorbyte på grund av motorhaveri

När en motor går sönder måste du byta motor i båten, oavsett vad du väljer. Oavsett om din båt används för fritidsbruk eller för lätta kommersiella ändamål är vårt mål att få dig tillbaka på vattnet så snabbt som möjligt.

 • Vad händer om jag har flera motorer och bara en går sönder?
  Om en av motorerna går sönder och behöver ersättas, ta då hänsyn till den andra motorns förväntade livslängd. Om den andra motorn börjar närma sig slutet av sin livslängd är det bäst att byta ut båda motorerna samtidigt. När du byter ut båda motorerna rekommenderar vi att du uppgraderar till de senaste motorerna för att dra nytta av den prestanda och effektivitet som de senaste tekniska framstegen ger. Om den andra motorn fortfarande har en förväntad livslängd på 50 % eller mer kan det vara bäst att byta ut endast den havererade motorn.

Följa utsläppskrav

Om din båt har en eller flera motorer som för närvarande inte uppfyller de senaste utsläppskraven finns det flera saker att tänka på när du ska byta motor i din båt.

Finns det en motormodell som uppfyller kraven på utsläpp och som passar din båts effektbehov och utrymmesbehov?

 • Om ja, rekommenderas det starkt av de myndigheter som ansvarar för att utsläppskraven följs att byta till en motorer som uppfyller de gällande utsläppskraven. Det finns vissa fall där undantag kan göras. Kontakta din lokala återförsäljare eller distributör för mer information.
 • Om det inte finns någon motor som uppfyller kraven för aktuella utsläpp eller som passar din båt utan större ändringar kan du vara berättigad till en ersättningsmotor som inte uppfyller kraven.

Fördelar med att byta till en motor som uppfyller kraven för utsläpp:

 • Njut av fördelarna med en betydligt mer bränsleeffektiv motor.
 • Den senaste common-rail tekniken har förbättrad prestanda och effektivitet och ger en renare, mjukare, tystare och kraftfullare motorupplevelse.
 • Se YANMAR-motordata och felkoder i realtid med hjälp av avancerade elektroniska reglage och displayer som kommer som standard, eller tillval, till alla YANMARs common-rail motorer.

Varför välja YANMAR?

YANMARs marinmotorer sätter den globala standarden för prestanda, effektivitet och livslängd.

YANMARs tillförlitliga motorer är kända för att ha en låg total ägandekostnad.

YANMAR har det största försäljnings- och servicenätverket inom marinindustrin och finns i över 130 länder världen över.

YANMAR är den enda tillverkaren som kan erbjuda fördelarna med common-rail tekniken till mindre båtar, vilket ger 5x Best In Class – miljövänlig, integrerbar, tyst, kraftfull och bränsleeffektiv.

YANMAR är uppfinnaren av den moderna dieselmotorn och fortsätter att utveckla innovativa lösningar som flyttar gränserna för marin framdrivning in i nästa århundrade. YANMAR Marine International är stolt över att möta den moderna konsumentens krav genom att tillhandahålla avancerad och hållbar teknik.

Är du redo att börja?

Hitta din lokala auktoriserade YANMAR-distributör eller servicecenter här.

YANMAR Repower guide

Ladda ner vår guide om motorbyte, som innehåller en användbar checklista över vad du bör planera för när du tar dig an ett motorbytesprojekt.

Motorbyte med YANMAR 6LF

Den certifierade YANMAR-återförsäljaren Motonáutica Balear, Mallorca, slutför installationen av två YANMAR 6LF530-dieselmotorer på Magnum Marine 40-motorbåt Adriana för att höja prestandan till en ny nivå.

Home Motorbyte
Skip to content