Williams Jet Tenders

Relationen mellan Williams och Yanmar blir starkare för varje år

Från unga år uppmuntrades Mathew och John Hornsby alltid av sina föräldrar att leka vid floden. På så sätt utvecklade bröderna en kärlek till vattnet som fortsätter än i dag. Som unga pojkar – och bästa vänner – visste de föga att denna tidiga uppmuntran skulle så frön till en affärsidé som skulle bli deras sanna kall.

Drivna av ambition och en önskan att arbeta tillsammans byggde de sin första båt i sin mammas trädgårdsskjul och ställde ut den på båtmässan i Henley-on-Thames. De kallade det nyblivna företaget ”Williams” (deras mors flicknamn) och den vackra 20-fots mahognybåten som kallades ”Jade” såldes för att användas på de italienska sjöarna. Deras nästa båt, ”Izana”, såldes också snabbt och hamnade på Franska rivieran. Bägge båtar är fortfarande i drift idag.

Företagsprofil

Den anmärkningsvärda historien om Williams Jet Tenders (Williams) började när två unga bröder förvandlade sin passion för vatten till ett blomstrande företag som bygger tenderbåtar med kvalitetsteknik och hantverk i kärnan. Från det första fartyget som byggdes i ett trädgårdsskjul har Williams blivit Storbritanniens mest produktiva båtbyggare och producerar cirka 1 000 exemplar om året.

Kursändring

Affärsfokuset förändrades helt när Mathew och John identifierade ett viktigt glapp på marknaden – bristen på kvalitetsbyggda tenderbåtar som passar inuti yachter. Dessa viktiga kustnära fartyg erbjuder passagerarna frihet och nöje, så att de kan utforska kustlinjer, dyka, åka vattenskidor eller wakeboard bakom dem – samtidigt som de enkelt kan förvaras i en yacht.

De två bröderna arbetade outtröttligt på att bygga upp ett framgångsrikt företag som levererar tenderbåtar för alla typer av yachter. De utökade ständigt både produktsortimentet och arbetsstyrkan medan de flyttade till större lokaler för att möta den ökade efterfrågan från flera av de mest välkända OEM-tillverkarna.

Yachtförsäljningen och själva storleken på yachterna har ökat stadigt sedan finanskrisen tog slut. Den ultimata statussymbolen fortsätter att växa i storlek och för vissa räcker det inte längre med bara en "yacht" – den måste vara större, bättre och snabbare, och det gäller även de tenderbåtar som får plats inuti den.

Allt eftersom trenden mot allt större yachter fortsatte gav detta bröderna en perfekt affärsmöjlighet – att låta Williams designa större tenderbåtar som skulle ge samma nivåer av spänning och nöje för de kunder som kan dra fördel av dessa vattenfarkoster.

Med större tenderbåtar, särskilt de som transporterar många passagerare, är en dieselmotor bäst på grund av det extra vridmoment som den producerar. Sökandet efter en motorleverantör startade och det var så förhållandet mellan Williams och Yanmar började, när Dieseljet-sortimentet av tenderbåtar utformades.

"Y" kopplingen

”När yachterna har blivit större har vi följt efter som tillverkare av tenderbåtar”, säger John Hornsby, som leder Williams egen tekniska avdelning.

”Under vår inledande forskning tittade vi på flera motortillverkare. Det blev snart uppenbart att Yanmar-sortimentet var väl konstruerade med ett utmärkt förhållande mellan vikt och effekt. Sedan vi började samarbeta med Yanmar har vi konstruerat ett flertal båtar som använder Yanmars kraftpaket. Vår relation blir starkare för varje år.”

Detta är en uppfattning som delas av Johns bror Mathew, som är angelägen om att betona det speciella partnerskap som finns mellan de två företagen. ”Per definition är motorn hjärtat för våra tenderbåtar. Så ny produktutveckling och installationen av den motorn är en samarbetsprocess med Yanmar.”

Williams och Yanmars starka arbetsrelation har gjort det möjligt för dem att övervinna olika tekniska utmaningar tillsammans, till exempel ombyggnaden av 4LV-motorn så att den passar två av Dieseljet-modellerna.

Driven av tillväxt

Den etablerade Dieseljet-serien med fyra modeller finns för yachter med en längd över 25 meter och är utformad med olika storlekar, Yanmars motorkonfigurationer och sittplatser för mellan sju och elva personer. Emellertid har ett spännande nytt tillskott till flottan avslöjats för att återspegla den senaste superstora marknadstrenden. Sju meter långa EVOJET är Williams hittills mest avancerade och lyxiga tenderbåt – designad för superyachter på över 40 meter, med bekväm plats för 13 passagerare som drivs av Yanmars 230/250 hk dieselmotor 4LV.

Migrationstrenden mot superyachter visar att många ägare i allt högre grad söker avskildhet från folkmassorna som besöker de traditionella blå vattenparadisen. Som sådana har de beställt mer extravaganta yachter som kan hitta äventyrliga nya destinationer med stil och komfort. Ägarna till dessa överdådiga fartyg kräver naturligen de största tenderbåtarna som kan få plats och det är här Williams rider bokstavligen på vågens topp med sin Yanmar-drivna serie.

Framtiden är bättre tillsammans

”Vår nästa generation båtar kommer att bli större, med en serie tenderbåtar för superyachter”, säger en entusiastisk Mathew. ”Vi har självklart valt Yanmar för att driva dessa produkter, så det är en helt ny samarbetsprocess som vi går in i.”

”Hela båtupplevelsen handlar om passion och att ha kul och partnerskapet med Yanmar måste dela samma känsla som våra kunder har. När båda parter förstår den delen av vår produkt hjälper det verkligen att driva bägge företagen framåt.”

Allt eftersom människor i allt högre grad åtnjuter den komfort och det utrymme som en större yacht innebär, kan Williams samarbete med Yanmar hjälpa till att leverera tillhörande nöje och spänning som en kraftfull dieseltenderbåt kan erbjuda. Byggare av superyachter, som är huvudkunder till WIlliams fartyg, har fulla orderböcker för ännu större fartyg. Detta är en trend som inte kommer att försvinna när som helst.

“During our initial research, we looked at several engine manufacturers. It quickly became apparent that the YANMAR range was well engineered, with an excellent power-to-weight ratio. Since we began our working relationship with YANMAR, we’ve designed multiple boats using YANMAR power packages. Our relationship gets stronger every year.”

Föregående bild
Nästa bild

E-nyheterNyhetsbrev

Anmäl dig för att få den senaste informationen om nya produkter, tjänster och allmänna uppdateringar.

Återförsäljare

YANMARs omfattande globala service- och reservdelsnätverk finns i över 130 länder på över 2 100 platser.

Kontakta oss

Vi är här för att hjälpa dig och vill gärna höra din åsikt. Kontakta oss med förfrågningar, kommentarer och feedback.

Skip to content