Dongara Marine

Nytt havnefartøy klarer brasene

Den YANMAR-drevne linjebåten Jetwave Nelson Point legger lista høyt for effektivitet og fleksibilitet

Alle egenskapene som gjerne tilskrives travle, arbeidsomme havnearbeidere – tilpasningsdyktige, sterke, effektive, raske til å reagere – bør også gjelde for motorene som driver arbeidsbåtene de betjener. Å velge riktig motor for fartøyet – den som er best egnet for oppgaven – er en gjennomtenkt prosess der både kundenes spesifikke krav og den konstruktive innsikten som erfarne båtbyggere og konstruktører sitter på har like stor betydning.

YANMARs rykte for kvalitet, holdbarhet, kostnadseffektivitet, teknologisk utvikling og kundesupport, er velkjent. Det er derfor forståelig at de dieseldrevne høyytelsesmotorene YANMAR 6LY2A-UTP ble valgt som maskin for de nye linjebåtene som utfører havnetjenester i Port Hedland i Vest-Australia.

Selskapsprofil

Med flere tiårs erfaring innen konstruksjon, vedlikehold og drift har vårt dyktige team av båtbyggere både evne, kompetanse og kundefokusert tilnærming til å sikre at alle prosjektene våre oppfyller de kvalitets- og ytelsesstandardene som kreves av erfarne eiere og operatører av kommersielle fiskefartøyer, pilot- og patruljebåter, havnefartøyer og andre fartøyer som drives under krevende forhold.

Enten båten din er stor eler liten; er bygget i aluminium, glassfiber eller tre; er ment for kommersiell, offentlig eller fritidsbruk; er vi klare, villige og i stand til å samarbeide med deg for å utvikle den beste løsningen for dine operasjonelle og økonomiske behov. Det er dette vi har holdt på med i flere tiår.

Modifisert for havnevirksomhet

Jetwave Nelson Point er spesialdesignet av Southerly Designs og bygget av Dongara Marine for Jetwave Marine, som spesialiserer seg på å levere bruksbåter for havne-, offshore- og supplytjenester til olje-, gass- og ressursindustrien over hele Australia. Aluminiumsbåten er den andre i sitt slag som er bygget av Dongara Marine for drift i farvannet rundt Port Hedland, og er stort sett identisk med forgjengeren, Jetwave Stanley Point. Men mens den første linjebåten vanligvis brukes i det indre havneområdet, har Jetwave Nelson Point modifikasjoner i baugområdet som gjør at den også kan brukes i potensielt vanskelige sjøforhold utenom havnen.

Havneoppgavene som båten og mannskapet må takle, er mange og varierte. I tillegg til å ordne med baug-, hekk- og tverrtrosser for trygg fortøyning av skip, vil oppgavene omfatte håndtering av ankere, transport inn og ut av tidssensitive leveranser, støtte ved profesjonelle dykkeroppdrag, støtte til slepebåter samt regelmessig vedlikehold av bøyer og mindre fyr.

Videre vil Jetwave Marine bruke Jetwave Nelson Point til å overføre personell og mannskap. Derfor har Dongara Marine bygget og utstyrt båten i henhold til AMSA NSCV 2D-standarden, slik at den kan ta med inntil seks passasjerer og to besetningsmedlemmer. Personalsikkerheten forsterkes med beskyttende bur og gitter, mens kraftige fendere i baugen og en slepestolpe på 2,5 tonn vitner om de ofte anstrengende arbeidsforholdene fartøyet forventes å skulle takle.

Førsteklasses fremdriftspakke

Fremdriftspakken i Jetwave Nelson Point kombinerer YANMARs 272 kW 6LY2A-UTP innenbords dieselmotor, som gir 370 hk ved 3,300 o/min, med en HamiltonJet HJ322 waterjet. Denne kombinasjonen gir båten – som har en total lengde på 9,8 meter, en dybde på 0,45 meter og en pullert på minimum 1,2 tonn – en marsjfart på 20 knop og en maksimal hastighet på 29 knop. Drivstofforbruket er mindre enn tre liter per nautisk mil, og båten har en drivstofftank på 600 liter.

Motoren leveres av YANMARs australske forhandler Power Equipment, De seks rekkesylinderne med flat topp gir en smal profil – et plassbesparende valg med tanke på den smale båtbredden på bare 3,2 meter. Ytterligere plass-, vekt- og energibesparelser skyldes det faktum at dieselmotorer krever mindre drivstofftanker enn bensinmodeller; mens det direkte innsprøytningsystemet, med sine fine høytrykks-tåkeinjektorer, genererer imponerende drivstoffeffektivitet og et bemerkelsesverdig kraft/vekt-forhold. I tillegg til alt dette kommer at dieselmotorer er langt tryggere enn bensinmotorer.

“Vi følte at det var mange avgjørende argumenter for å gjøre dieselmotoren YANMAR 6LY2A-UTP til en nøkkelkomponent i fremdriftsløsningen for linjebåten,” uttaler Rohan Warr, administrerende direktør i Dongara Marine. “Bortsett fra momenter som hastighet, økonomi, utholdenhet og sikkerhet, må vi også ta hensyn til bare et veletablert selskap med YANMARs rekkevidde og innflytelse kan tilby en passende og omfattende infrastruktur, med supportnettverk som kan kontaktes hele døgnet og deler som er lett tilgjengelige over alt.

“Det bidro sterkt til å gjøre YANMAR til det mest fornuftige alternativet for Jetwave Marine. I tillegg vil kundene våre sikkert sette pris på at YANMAR til og med har forenklet vedlikeholdet ved å gjøre alle servicepunktene lett tilgjengelige, høyt oppe på motoren.”

Mick Warren, operasjonsleder, Jetwave Marine, uttaler at høy hastighet er en ekstra bonus som også har operasjonelle fordeler. “Det er ikke ofte vi utnytter hastigheten. For det meste håndterer vi trosser. Fordelene for oss ved å bruke vannstråledrift til disse oppgavene, er forbedret manøvrering, større retningskraft, og unngå å ha en eksponert propell som gir risiko for sammenfiltring. Hastigheten er en bonus, og kan være bra å ha når vi skal komme oss raskt fra den ene jobben til den andre, og når vi frakter personell.”

En ny standard

Jetwave Nelson Point representerer en ny standard i Dongara Marines voksende portefølje av skreddersydde havnefartøyer – etter en intens femårsperiode der selskapet også produserte en arbeidsbåt i Bulldog-klassen, tre pilotbåter i Berkeley-klassen, og selvfølgelig søsterfartøyet til Jetwave Nelson Point Å sette en høy standard handler om mer enn bare stolthet. Når Dongara Marine leverer en båt blir til en kunde som har et plettfritt rykte for overholdelse av alle helse-, sikkerhets- og miljøkrav, skulle det bare mangle at ikke hvert eneste aspekt av båtens design, konstruksjon og innredning var aldeles upåklagelig.

Som belønning har tilbakemeldingene fra kunden være overveldende positive. “Ytelsen til Jetwave Nelson Point er helt oppsiktsvekkende,” forteller Mick Warren begeistret. “Den er fin å betjene, og vi er virkelig imponert. Kvaliteten på utførelsen er også utmerket, som det alltid er med Dongara Marine. De tar ingen snarveier, og du kan tydelig se at de er stolte over det de gjør.”

"Prestasjonen til Jetwave Nelson Point er helt oppsiktsvekkende. Den håndterer vakkert, og vi er veldig imponert."

Ta kontakt med Dongara Marine

E-nyheter

Registrer deg for å motta den nyeste informasjonen fra YMI om nye produkter, tjenester og oppdateringer.

Forhandlersøker

YANMARS omfattende globale service- og delenettverk spenner over 130 land og over 2100 lokasjoner.

Kontakt oss

Vi er her for å hjelpe og vil gjerne høre fra deg. Kontakt oss med spørsmål, kommentarer og tilbakemeldinger.

Hopp rett ned til innholdet